Musketiers helpen wederopbouw Irpin

bookmark_border Actueel
storefront

Een mooi artikel van het NOS over onder andere de Musketiers:

Een aantal Musketiers helpt op dit moment mee aan reparaties van wat er verwoest is door de oorlog in Oekraïne. En dat terwijl de hele wereld naar Rusland kijkt vanwege de gedeeltelijke mobilisatie die in dat land van kracht is. De Friezen zitten in Irpin, ten westen van Kiev. Het is daar nu relatief rustig. Ze merken niet veel van het oorlogsgeweld. Het was voor hen wel even schrikken toen het testalarm afging, maar dat is alles.

Ze zijn nu twee dagen aan het werk in Irpin. Het is veel improviseren en materiaal verzamelen, vertelt Richard Vennema. Ze repareren een kapot dak en bouwen houten huisjes ('mobile homes') zodat de getroffen bewoners een dak boven hun hoofd hebben, ook als het kouder wordt. Richard Vennema helpt een man wiens huis door drie Russische bommen verwoest is. De familie moest en andere plek vinden. De muren van het huis zijn zwartgeblakerd en ingestort. De bewoner heeft zelf het ijzerwerk en de wc-pot eruit gehaald. De bruikbare dingen staan buiten. "Het is hier één grote bende", zegt Vennema.

Een andere Friese vrijwilliger, Johannes de Boer, is bijna klaar met het 'tiny house' dat hij bouwt. Alleen de dakplaten moeten er nog op.

Het huisje is 6 bij 3 meter groot en 3 meter hoog. Het dak loopt schuin af, zodat de sneeuw er in de winter af kan schuiven. Het huisje is groot genoeg voor twee personen om te overwinteren.

De Boer is hier omdat dit zijn kans is om zijn handen uit de mouwen te steken, vertelt hij. Zo kan hij concreet helpen in plaats van op afstand te bidden en geld te doneren.Nu ze de getroffen Oekraïners hebben ontmoet, hebben de vrijwilligers uit Fryslân er ook een gevoel bij. Dan maakt het nog meer indruk en is het nog dankbaarder werk.

Wil je meehelpen aan de opbouw van Irpin? Kijk dan voor alle initiatieven op;

https://irpin.vooroekraine.nl

Van: https://nos.nl/regio/friesland/artikel/309180-friezen-helpen-mee-aan-de-wederopbouw-van-oekraine-veel-improviseren